Relevant textual alternative to the image

Anger Management

anger-management

In deze film wordt Dave Buznik (Adam Sandler) door de rechter veroordeeld om in woedetherapie te gaan. De aanleiding is een onschuldig voorval in een vliegtuig. Als Dave op zijn plaats wil gaan zitten is deze al bezet. Hij vraagt de persoon vriendelijk om naar zijn eigen stoel te gaan maar deze weigert. Veel mensen hadden de persoon uit de stoel getrokken maar Dave blijft rustig. Verderop wuift er iemand dat hij wel naast hem kan zitten. Dit blijkt een kwal van een vent te zijn die heel hard praat en lacht en Dave zijn slaap niet gunt. Als Dave dan de stewardess om een koptelefoon vraagt om beleefd met zijn buurman een film te volgen, doet die net alsof ze hem niet hoort. Dave vraagt het nog eens vriendelijk, maar weer geen contact. Als hij haar in het voorbijlopen bij haar arm pakt en nog eens vraagt waar die koptelefoon nu blijft, schreeuwt de stewardess 'moord en brand'. De air marshall komt er bij en voor Dave het in de gaten heeft, staat hij voor de rechter. Zijn advocaat doet zijn werk niet en Dave moet als straf in therapie bij woedetherapeut Buddy Rydell (Jack Nicholson). En deze therapeut is ‘toevallig’ zijn buurman in het vliegtuig.

De leden van de groepstherapie lijken zo weggelopen uit een instelling en Buddy blijkt een idioot die de woedeaanvallen van zijn cliënt nogal vreemd aanpakt. Hij creëert allerlei situaties die een normaal mens tot razernij brengen. Buddy gaat zover dat hij Linda, de vriendin van Dave inpikt.
Linda is hevig verliefd op Dave en wacht al heel lang op een huwelijksaanzoek. Dave is van plan om de hand van Linda vanaf de middenstip in een voetbalstadion te vragen. Buddy over ruled Dave met alles en pikt zelfs dit idee van hem in. Dit gaat Dave natuurlijk te ver. Nog net op tijd pakt hij de microfoon en vraagt Linda zijn vrouw te worden. Gelukkig een happy end.

En dan blijkt dat alles in scène is gezet. Het zit Dave niet zo mee. Al sinds zijn jeugd wordt over hem heen gelopen. Hij heeft een prachtige vriendin Linda (Marisa Tomei) maar durft zich niet te binden en zijn chef gebruikt hem als voetveeg. Linda wil haar prins een handje helpen en heeft deze therapie bedacht.

Hoewel ik in het begin wel wat moeite had met sommige scènes waarin Dave weer eens gepiepeld werd en zelfs overwoog om naar een andere zender te zappen, was het uiteindelijk een prachtige film over frustratie en opgekropte woede en over situaties die je soms overkomen als je niet van je af bijt. De therapie die Buddy toepaste was buitenproportioneel. Dave moest heel bijzondere opdrachten uitvoeren maar hij maakte wel grote vorderingen. De woedetherapie was in feite een assertiviteitstraining en Dave belandde voor korte tijd in een wereld met allerlei verzonnen oefenmateriaal.

Dave had een lieve vriendin die hem een handje hielp maar als wij gefocused zijn op situaties waarin we met onze doelen kunnen oefenen, kunnen we ook op eigen houtje veel stappen of stapjes zetten. En we kunnen onze familie, collega’s, bekenden etc. vragen om ons een handje te helpen. Je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen.

Het belangrijkste is dat we ook het voordeel of het nut van de verandering zien.
Het is net als bij die olifant in het circus die al jaren op dezelfde manier zijn kunstje vertoont. Als de circustent in brand staat en de olifant met eigen ogen de vlammen ziet en ook zelf de brandlucht ruikt, dan vergeet hij zijn oude dressuur en doet heel wat anders. Dat zagen we ook bij Dave die uiteindelijk alles deed om met zijn Linda te kunnen trouwen.

Geschreven door Peter Meijne, oud cursist van de NLP Practitioner

Volg ons: