Relevant textual alternative to the image
Effectief werken

Effectief werken: wat is het en hoe kun je het doen?

Effectief werken, heb je daar al eens van gehoord? Met deze manier van werken zorg je ervoor dat de doelen worden behaald die je voor ogen hebt. Helaas wordt effectief werken steeds meer vergeten en richten we ons vaker op efficiënt werken. In dit artikel leggen we uit wat effectief werken is. We vertellen ook waarom je pas efficiënt kunt werken als je weet hoe je effectief kunt werken. Werk je nu zo snel mogelijk, maar blijven goede resultaten uit? Lees  dan snel verder!

Het verschil tussen effectief en efficiënt werken

Effectief werken en efficiënt werken worden vaak door elkaar heen worden gebruikt. Toch zijn het twee totaal andere manieren van werken. Daarom lichten we beide manieren van werken hieronder toe.

Effectief werken

Met effectief werken wordt bedoeld dat je de juiste dingen doet om de doelen te bereiken van de organisatie waarvoor je werkt. Voor deze manier van werken is het belangrijk dat je deze doelen helder hebt. Je stelt dus een doel op en gaat na hoe je dit doel kunt bereiken.

Efficiënt werken

Bij efficiënt werken kijk je naar wat je allemaal kunt doen om jouw doel zo snel mogelijk te bereiken. Deze manier van werken gaat dus over het proces naar het bereiken van het doel toe. Tegenwoordig denken veel mensen dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te werken en richten zij zich enkel op het zo snel mogelijk uitvoeren van hun taken. Omdat ze zo snel mogelijk te werk gaan, wordt er niet tot nauwelijks stilgestaan bij de effectiviteit van hun taken. Toch kun je pas efficiënt werken als je weet welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd om de beste resultaten te behalen.

Effectief werken of efficiënt werken?

Tegenwoordig wordt er meer aandacht besteed aan efficiënt werken dan aan effectief werken. Wie krijgt op kantoor de meeste complimenten? Dat zijn de mensen die hard werken en lange uren maken. Alleen betekent hard en lang werken niet automatisch dat ook de juiste werkzaamheden worden uitgevoerd. Vaak vraagt niemand zich af of deze harde werkers wel de juiste werkzaamheden uitvoeren om de doelen te bereiken die de organisatie voor ogen heeft. Je hebt pas echt iets aan efficiënt werken, als je eerst effectief gaat werken. Je kan namelijk onwijs hard een ladder opklimmen, maar als deze tegen de verkeerde muur staat, heb je er niets aan. Als de ladder tegen de juiste muur aanstaat, kun je rustig omhoogklimmen. Ondertussen kun je manieren bedenken om de ladder met zo min mogelijk moeite op te klimmen.

Hoe kun je effectief werken?

Vooral wanneer je eerder nog niet hebt stilgestaan bij effectief werken, kan het lastig zijn om dit in de praktijk te gaan doen. Daarom is het belangrijk om efficiënt werken te leren loslaten en terug te gaan naar de basis van jouw functie als leidinggevende, manager of ondernemer. Misschien ervaar je nu veel druk vanuit jezelf of het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Dit kan voor stress en een verstoring van jouw balans tussen werk en privé zorgen. Om effectief te leren werken, is het belangrijk dat je weet hoe je het beste uit jezelf en jouw eventuele teamleden kunt halen. NLP is een zeer effectieve methode die je hierbij kunt toepassen.

Wat is NLP?

NLP is een methode waarbij wordt gewerkt vanuit de visie dat iedereen dezelfde buitenwereld waarneemt, maar daar anders op reageert. NLP werkt vanuit de overtuiging dat je dankzij bepaalde denkwijzen, communicatie en gedrag jouw eigen succes kunt creëren. Door NLP toe te passen ga je effectiever denken, handelen en communiceren. Hierdoor wordt het eenvoudiger om doelen op te stellen, deze goed voor ogen te houden en naar deze doelen toe te werken. Uiteindelijk zal het je minder moeite kosten om jouw doelen te bereiken. Hierdoor ervaar je minder stress en krijg je een beter balans tussen werk en privé.

Hoe kun je NLP toepassen?

Om NLP effectief te kunnen toepassen, is het belangrijk dat je dit op de juiste manier leert te doen. Alleen dan zul je daadwerkelijk de doelen bereiken die je voor ogen hebt. Tijdens  Authentiek Leiderschap leren wij je precies wat NLP is en hoe je dit als ondernemer, leidinggevende of manager zo effectief mogelijk kunt toepassen.

Wat is Authentiek Leiderschap?

Authentiek Leiderschap is een zesdaagse training die op een prachtige locatie in Medemblik wordt gegeven. We geven de training in kleine groepen, waardoor je niet alleen van onze NLP coaches maar ook van elkaar kunt leren. Tijdens de NLP training leer je krachtig, ondernemend, creatief, actiegericht en doelgericht te denken. Bovendien leer je dankzij de training hoe je nieuwe en creatieve manieren kunt vinden om de uitdagingen van het werkleven aan te gaan.

Schrijf je nu in voor Authentiek Leiderschap!

Wil jij graag NLP leren toepassen, zodat je effectief gaat werken en daardoor betere resultaten gaat halen? De eerstvolgende editie van Authentiek Leiderschap start op 31 oktober 2022. Schrijf je nu in!

Volg ons: