Op Sal schijnt de zon (bijna) altijd

Maar dan ook echt bijna altijd. Er is mij verteld dat het maar 3 dagen per jaar regent op Sal.

Het was precies dát idee dat we hadden toen we bedachten wat ik op Sal kon gaan doen. Want de zon schijnt er altijd en het waait er altijd. Dus hoe leuk zou het zijn om iets aan de kinderen te vertellen over de energie die in de zon en in de wind zit. Hoe leuk zou het zijn dat (al is het er maar eentje) ze later denken; "Hé er was hier ooit die lange Nederlander die wat vertelde over zonne-energie en wind-energie. Misschien kan ik daar wat mee"

Thuis had ik al een hele presentatie gemaakt in Power-Point. En die had ik weer online vertaald naar het Portugees. Ik had ook allerlei experimentjes gekocht op zonne- en windenergie die de kinderen konden uitvoeren. Met als hoogtepunt een race van zonneautootjes die ze zelf in elkaar gesleuteld hadden. Echt; het idee was supergoed. Er kon ook nagenoeg niets fout gaan......

op sal schijnt de zon bijna altijd2
op sal schijnt de zon bijna altijd3

Het regent maar 3 dagen per jaar op Sal. De zon schijnt bijna altijd....... Ik kan je vertellen dat er statistisch gezien nu nog 2 regendagen over zijn op Sal.....

Neelienke is flink aan de bak met haar training leiderschap in een vrij klein lokaal waar de temperatuur flink oploopt, maar zich kranig staande houdt.
Haar deelnemers zijn onwijs enthousiast, gemotiveerd en leergierig. En blijven goed wakker, ondanks de warmte. In de twee dagen dat ze nu de training volgen hebben ze al heel veel geleerd en zelfs al in de praktijk gebracht.

Uitgerekend op de eerste dag dat ik de presentatie gaf aan de jongste groep kinderen in Nôs Kaza was het bewolkt en begon het te regenen. De zonne-autootjes kwamen dus geen centimeter vooruit. Niet dat dat de pret kon drukken hoor. Ongeveer 15 kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar oud zaten zeer aandachtig te luisteren en ze stelden verrassend goeie vragen. En de experimentjes op windenergie werden gretig uitgevoerd.

op sal schijnt de zon bijna altijd4
op sal schijnt de zon bijna altijd5

Vandaag was het gelukkig weer zonnig en heb ik de ouderen kinderen (van 9 tot 16 jaar) dezelfde presentatie gegeven. Best een grote groep. Ongeveer 28 kinderen. En weer was het onwijs leuk om te doen. Ook deze kinderen waren heel erg geïnteresseerd en ook zij stelden heel erg goede vragen. Eén meisje, ik denk dat ze net 10 of 11 jaar was, wilde heel veel weten. Ik had ze verteld dat het mogelijk was om energie uit golfslag te halen. En zij zei "er zijn veel golven hier in de zee. Kan dat hier dan niet?" Waarop ik zei dat ik het superstoer zou vinden als zij dat uit zou gaan zoeken. En dat ging ze doen heeft ze mij beloofd (#jijkanmeerdanjedenkt)

op sal schijnt de zon bijna altijd6
op sal schijnt de zon bijna altijd7

De zonne-autootjes, de windmolens en zonne-panelen werden flink getest en ik had echt het idee dat ze er veel van geleerd hebben. Het was in ieder geval heel bevredigend om te doen.

Morgen een nieuwe uitdaging. Dan ga ik de bouw in. Elektra aansluiten in het sociale woningbouw project in Espargos.

Volg ons:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top