Relevant textual alternative to the image

Wat is NLP?

NLP, wat is dat?

Heb jij soms het gevoel dat je jezelf voorbij rent? Vraag je jezelf weleens af hoe het nou kan dat iemand meer succes lijkt te hebben dan jou? Of wil je graag weten hoe het komt dat sommige zaken iemand makkelijker af lijken te gaan dan jou? Dan is het een heel goed idee om kennis te maken met NLP. Door NLP toe te passen, kom je achter het waarom van jouw gedachten, gevoelens en handelingen. Hierdoor wordt het makkelijker om vastgeroeste gewoontes te doorbreken én beter te communiceren. Maar wat is NLP nou eigenlijk? En hoe kun je het leren toe te passen? Dat vertel ik je in dit artikel!

Wat is NLP precies?

NLP is de afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Dit is een methode waarbij wordt gehandeld vanuit de visie dat wij allemaal dezelfde buitenwereld waarnemen, via dezelfde zintuigen, maar daar allemaal op een andere manier op reageren. De manier hoe wij op de buitenwereld reageren en hoe wij ons voelen, bepaalt hoe wij denken, communiceren en hoe wij ons gedragen. Door NLP toe te passen, word je je hiervan bewust en leer je er op een andere manier naar te kijken. Daardoor kun je op een andere, effectievere manier gaan handelen en communiceren waardoor je betere resultaten zult boeken dan voorheen.

Neuro

Neuro betekent dat ons denken, doen en voelen wordt bepaald door het brein.

Dit gebeurt via vijf zintuigen:

• Gezichtsvermogen

• Reuk

• Tast

• Gehoor

• En smaak

Linguïstisch

Linguïstisch is de manier waarop we communiceren met onszelf en de mensen om ons heen, zowel verbaal als non-verbaal. 

Factoren die hierop invloed hebben, zijn:

 • Beelden 
 • Taal
 • Gevoelens 
 • Geuren
 • Geluiden 
 • En smaken

Programmeren

Programmeren is het ontdekken, toepassen en het veranderen van de patronen en gewoonten waar we ons eerst niet van bewust waren. Dit doen we op zo'n manier, dat het ons de beste resultaten geeft. Je kunt hierdoor dan ook echt de resultaten krijgen die je graag wilt bereiken.

Hoe is NLP ontstaan?

NLP ontstond in de jaren '70 van de vorige eeuw en is dan ook nog een vrij jonge methode. De methode ontstond toen de twee (destijds nog jonge) wetenschappers dr. Richard Bandler en dr. John Grinder wilden weten waarom bepaalde psychotherapeuten succesvoller waren dan anderen. De therapeuten hadden immers dezelfde opleiding gevolgd en bezaten dezelfde vaardigheden. Om erachter te komen hoe dan de ene psychotherapeut succesvoller kon zijn dan de ander, gingen de twee wetenschappers op zoek naar factoren die deze mensen succesvol maakten. Door het observeren van belangrijke en succesvolle mensen in de psychotherapie en het voeren van gesprekken met hen, ontdekten de wetenschappers bijzondere structuren die deze mensen succesvol maakten. Denk hierbij onder andere aan structuren in de denkwijzen, communicatie en gedrag.

Succesvol worden door bepaalde gedachtenpatronen, communicatie en gedrag

Ze kwamen er dus achter hoe je dankzij bepaalde gedachtepatronen en dankzij gedrag en communicatie succesvol kunt worden. Om deze kennis over te kunnen dragen, ontwikkelden Bandler en Grinder diverse modellen en technieken. Nog steeds is deze wetenschap continue in ontwikkeling en worden er regelmatig nieuwe modellen en technieken ontwikkeld.

Wat kun je met NLP bereiken?

NLP is een methode om op alle vlakken in je leven succesvoller te worden. Door NLP toe te passen, word je je namelijk bewust van wat je waarneemt, je gedachtepatronen, je gevoelens en je gedrag. Je leert ook hoe deze zaken worden beïnvloed door buitenaf. Daarnaast kom je erachter wat de drijfveren zijn voor de handelingen die je doet. Dankzij deze inzichten kun je het beste uit jezelf én anderen halen, waardoor je veel betere resultaten zult behalen dan voorheen. Het is dan ook niet voor niets dat NLP steeds vaker in allerlei beroepen en branches wordt toegepast.

Wat voor impact kan NLP maken?

NLP kan een erg positieve impact op je leven maken.

Dankzij NLP kun je namelijk:

 • Patronen doorbreken om succesvoller te worden;
 • Verhelderende inzichten krijgen in hoe een ander denkt;
 • Effectiever communiceren;
 • Conflicten met jezelf en andere effectief oplossen;
 • Beter leidinggeven en managen;
 • Meer balans tussen werk en privé krijgen;
 • Minder stress ervaren;
 • Meer zelfvertrouwen krijgen;
 • En meer rust krijgen.

Hoe kun je NLP zelf toepassen?

Als ondernemer kun je NLP toepassen om het beste uit jezelf en jouw onderneming te halen. Het is kortweg de sleutel tot jouw succes. Om de beste resultaten te kunnen behalen, is het belangrijk dat je als ondernemer NLP op de juiste manier leert toe te passen. Daarom heb ik speciaal voor ondernemers, leidinggevenden en managers de NLP Business Training ontwikkeld.

De NLP Business Training

Tijdens de 6-daagse NLP Business Training leer ik je krachtig, ondernemend, creatief, actiegericht en doelgericht te denken. Door het volgen van deze training krijg je inzichten in nieuwe en creatieve manieren waarop je uitdagingen in het werkveld kunt aangaan. Dankzij mijn jarenlange ervaring en persoonlijke aanpak, leer ik je tijdens de training hoe jij het beste uit jezelf kunt halen. De eerstvolgende training vindt op 3 juni plaats. Wil je niet alleen weten wat NLP is, maar ook leren hoe je erdoor succesvoller kunt worden? Meld je dan hier aan voor de training!

Volg ons: