Relevant textual alternative to the image

’Ik nodig je uit om…….’

In de talkshow Pauw en Witteman vertellen Cor Bakker en Mike Boddé over hun nieuwe theatershow ‘Cor ontvangt ……. Mike Boddé’. Tijdens de uitzending laten ze een stukje van hun show zien. Op twee witte vleugels spelen ze letterlijk de sterren van de hemel. Leuke en gedurfde variaties op klassieke stukken van Bach en tot de vogeltjesdans overgoten met een flinke dosis humor.
Cor vertelt dat de cabaretier Mike en hij elkaar al jaren kennen en dat deze samenwerking is ontstaan uit de uitnodiging die Cor zijn gasten vaak voorlegt: ‘Doe eens wat je (nog) niet kunt.’

Cor Bakker is een zeer aimabel mens vol passie voor zijn vak. Een prachtig mens om iemand uit te nodigen om samen te onderzoeken wat die nog meer kan.
Hieruit blijkt op de eerste plaats hoe belangrijk het is dat je omgaat met mensen waarvan je iets kunt leren of die je stimuleren om regelmatig uit je comfortzone te stappen. Voor Cor en Mike duidelijk een 1 + 1 = 3 resultaat. Hun samenwerking voegt een nieuwe dimensie toe aan hun leven.

In de wereld van de muziek, kunst en sport is het heel normaal om grensverleggend bezig te zijn. En het is natuurlijk ook heel mooi als personen die minder in de schijnwerpers staan worden gestimuleerd om te onderzoeken wat ze nog meer kunnen of willen. De methode van Cor Bakker kan veel vaker toegepast worden. Het maakt veel verschil of een werkgever zijn medewerker vriendelijk uitnodigt om te laten zien wat die nog meer kan dan wanneer hij op arrogante toon nieuwe taken voorschrijft. Als iemand mij vraagt: ‘Doe eens wat je nog nooit gedaan hebt.’ laat die persoon zien dat hij vertrouwen in mij heeft en graag wil ervaren welke talenten ik nog meer heb. Dat stimuleert mij om mijn grenzen te verleggen.

Onbewust paste ik deze methode toe toen ik Hans, een collega die heel ander werk doet dan ik, vroeg om naar een beroepschrift dat ik had gemaakt, te kijken. Ik vroeg dit om twee redenen: Ik vind het leuk als er iemand bij deze klus af en toe over mijn schouder mee kijkt en ik wil de interesse van Hans voor een andere tak van sport wekken. Misschien gaat hij hierdoor nog eens de advieskant op. Een paar dagen later geeft Hans mij vanuit zijn gevoel over de situatie feedback die ik graag in mijn beroepschrift verwerk. En Hans vindt het leuk om op deze manier spelenderwijs iets extra’s te leren. Een win win situatie voor ons allebei.
Op deze manier kunnen we elkaar helpen om nieuwe stappen te zetten en interessante ontdekkingen te doen. We kunnen elkaar hiermee in heel veel situaties helpen. Ik nodig Hans ook vaak uit om samen naar een lezing of workshop over communicatie en gedrag te gaan. Dat is altijd heel gezellig en daarna we hebben altijd heel veel gespreksstof! Hierdoor bouwen we ook een leuke band met elkaar op.

De moraal van dit verhaal is: kijk eens wat het effect is als je tegen iemand zegt ‘Ik nodig je uit om …..’
En er zijn veel meer situaties waarin deze vraag gesteld kan worden dan we denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je tijdens een moeizaam gesprek opeens heel rustig zegt: Ik nodig je uit om naar mij te luisteren?’ Of als ik eerst naar jou luister, wil je dan zo ook naar mij luisteren?

Volg ons:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top