Relevant textual alternative to the image
Kerntc 100 tips

100 tips voor minder Stress

Stress heeft een functie en maakt je alert, alleen te veel stress is niet fijn want dat leidt tot roofbouw op je lichaam.

Hoe zit dat dan?

Wij als mens zijn achter gaan lopen op onze omgeving. Vroeger was het nodig om snel te kunnen vluchten of vechten als oermens om te overleven.

Alleen is dat nu anders, we hoeven niet meer te overleven en zijn thuis, buiten of op kantoor aan het werk. Wij zijn dus eigenlijk een soort holbewoners, maar dan vaak achter een scherm.

We komen dus niet meer in die levensbedreigende situatie, maar wij kunnen nog wel stress ervaren. Hoe kan dat?

Bij stress komen de hormonen Adrenaline en Cortisol vrij, deze zorgen ervoor dat we beter kunnen presteren. Handig als je even erg alert moet zijn. Alleen wanneer de stressbron aanwezig blijft en het lichaam cortisol aan blijft maken gaan we roofbouw op onszelf plegen en raak je langzaam opgebrand

Dit gebeurt door het bijna continu aan staan. Denk bijvoorbeeld aan de altijd bereikbaarheid, de piepjes van de vele mailtjes en social media, de blijvende hoge werkdruk enzovoort. Je wil graag voldoen aan verwachtingen of het nou van jezelf is of van anderen, waardoor de grenzen vervagen tussen werk en privé (snel nog even iets afmaken)

Daardoor raak je uitgeput en gaat je lichaam klachten ontwikkelen als; vergeetachtigheid, onrust, concentratieproblemen, irritaties enzovoort.

Zorg dat je op tijd hier iets mee doet!

Volg ons:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *