Trots op…

TON24 mei 2013- In haar politieke nadagen richtte Rita Verdonk de politieke partij Trots Op Nederland (TON) op.

Ik denk dat een partij met deze naam op dit moment een goed tegenwicht zou bieden aan de ‘crisis’ waarin Nederland momenteel verkeert. Mits de partij de nadruk zou leggen op alle dingen die wél goed gaan. De sfeer in Nederland zou positiever worden en de mensen zouden weer in actie komen om de neerwaartse spiraal om te buigen in een opwaartse lijn.

In zijn column ‘Denk aan je succes’ beschreef Ben Tiggelaar het effect van priming. Dat is het voorbehandelen van een lastige – in NLP-jargon niet zo gemakkelijke – situatie, door te denken aan een ervaring die boven verwachting succesvol was.

Hij noemde het voorbeeld van een jongetje dat voor het weekblad Donald Duck mee deed aan een kleurwedstrijd. Wie won, mocht zijn schoolklas meenemen naar een pretpark. Het jongetje deed ongelofelijk zijn best en won de wedstrijd! Dit verhaal had nog een staartje. De man, inmiddels eind veertig, vertelde dat hij zijn Donald Duck-ervaring nog regelmatig bewust in zijn hoofd herhaalt. Als hij voor een lastige klus staat, zegt hij tegen zichzelf: ‘Maar dit kan nooit zo lastig zijn als het winnen van de kleurwedstrijd van de Donald Duck!’

Tijdens de NLP-training wordt ook regelmatig gevraagd om een positieve ervaring op te roepen en die te ankeren. Op die manier kun je, als je extra kracht nodig hebt om iets nieuws of speciaals te doen, in een optimale stemming komen waardoor de kans op succes aanzienlijk groter wordt.

Als mij gevraagd wordt om een herinnering aan een speciaal moment op te roepen, vind ik dat niet gemakkelijk. Ik moet echt diep nadenken voor ik iets vind dat in de richting van de vraag komt. Althans zo gaat het bij mij. Natuurlijk heb ik successen geboekt en mooie en gelukkige gebeurtenissen meegemaakt. Maar ik vind ze niet indrukwekkend genoeg om er een Donald Duck-ervaring in te zien.

Ik kan de lat beter wat minder hoog leggen. Het verhaal van het jongetje dat de kleurwedstrijd van Donald Duck won, klopt helemaal en ik zal het ook zeker toepassen. Ik wil het echter ook wat nuanceren waardoor we niet alleen afhankelijk zijn van grote successen.

Ik denk dat we ons zelf en elkaar veel kunnen helpen door trots te zijn op wie we zijn, wat we doen, de mensen, dieren en dingen om ons heen. En dat ook regelmatig in stilte of hardop uit te spreken. Ook over de alledaagse dingen.

Het maakt immers een groot verschil of je je man, kind, hond of cavia als een meubelstuk ervaart of dat je, ondanks zijn minder gemakkelijke kanten, trots op hem bent. Zoals: ‘Hij ruimt de tafel dan wel niet af maar is wel een goede vader voor zijn kinderen.’ Of hij kriebelt zo lekker in mijn nek. De cavia natuurlijk! -:)

Angelique schrijft op onze eigen facebookpagina uitvoerig over haar persoonlijke situatie en aan het slot zegt ze: ‘IK BEN TROTS OP MIJZELF!’ Helemaal terecht, want het gaat hier echt over een ‘Donald Duck-prestatie’! Ik ben heel blij voor haar dat ze dít gevoel ook ervaart én uitspreekt.

In mijn bijdrage aan het delen met elkaar schrijf ik over de fun factor. Het plezier dat je aan je werk en andere activiteiten kunt beleven. Maak er iets leuks van en neem het niet te zwaar of te serieus. Ik heb dit de laatste dagen ook gedaan. Nadat ik een advies met een klant heb doorgesproken sta ik er even bij stil dat dit een goed gesprek was. En daar ben ik dan trots op. En boodschappen doen is ook leuk omdat ik onderweg allerlei bekenden tegenkom met wie ik een gesprekje voer of we elkaar vriendelijk groeten. Tel, of beter gezegd belééf je zegeningen!

Dit verhaaltje had ik al een paar dagen in mijn hoofd. Het verhaal van Angeliquewas een extra stimulans om het te schrijven. En van zo’n band met elkaar geniet ik ook!

Trots op Nederland is misschien wat veel. Maar als we wat dichter bij huis beginnen wordt het ook al een stuk leuker!

Ik ben trots op jullie!

Liefs Paul

Volg ons:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top