Relevant textual alternative to the image

Waar je aandacht aan geeft dat groeit ……..


Dan denk ik altijd aan de eend uit de hardloopwedstrijd voor dieren. Dat ging als volgt.

Een hond, een eend en een egel deden mee aan een hardloopwedstrijd. De hond had talent en was tijdens het oefenen steeds de snelste. Hij hoefde zich niet bijzonder in te spannen. De egel werd steeds 2e en deed erg zijn best. Na verloop van tijd werd de egel een stuk sneller, hij moest er wel hard voor werken, maar zag de vooruitgang en dat motiveerde hem. Tot slot was er de eend, die ontzettend goed kon zwemmen, mede dankzij de zwemvliezen tussen zijn tenen. Hij vond hardlopen niet leuk maar had zich nu eenmaal aangemeld voor de hardloopwedstrijd. Door het vele oefenen deden zijn pootjes steeds meer pijn. Toe brak de dag van de grote finale aan. De hond won, de egel werd 2e en de eend laatste. En de eend had nog een nadeel: door zijn beschadigde vliezen verloor hij een week later ook de zwemwedstrijd.

De moraal van dit verhaal is dat je talent kunt ontwikkelen. Je kunt er voor kiezen om je talenten uit te bouwen en je zwakke kanten minimale aandacht te geven. Het resultaat is dan dat je op enkele gebieden heel goed wordt in plaats van middelmatig op meerdere fronten.

Mensen die een talent bij zichzelf hebben ontdekt en er iets mee doen werken gemakkelijker en met meer plezier dan mensen die hun best doen om overal in uit te blinken.

Ik ervaar dit zelf bij het schrijven van deze stukjes. Als kind had ik al iets met verhalen. Mijn opa las de strips van Olivier Bommel en Tom Poes iedere avond uit de krant aan mij voor. Hier is mijn liefde voor verhalen uit voortgekomen. In het verleden ben ik redactielid van ons kerkblad geweest. Toen schreef ik ook regelmatig stukjes.

Een onverwacht gevolg van de NLP Practioner training is dat ik spontaan begonnen ben met het schrijven van een blog op de site van Kerntc. Ik werd geprikkeld om met mijn passie voor verhalen aan de slag te gaan. Ik voel me het egeltje dat traint voor de hardloopwedstrijd en merk dat het steeds beter gaat. En of ik uiteindelijk een bekende schrijver word weet ik niet. Misschien is deze activiteit een bruggetje om andere talenten te ontdekken en die verder te ontwikkelen.

Het belangrijkste wat ik hiervan geleerd heb is dat het gemakkelijker is om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen dan ik vroeger dacht. Het is een kwestie van er de juiste hoeveelheid energie in stoppen en doorzetten.

Begin met een activiteit waar je al iets mee hebt en geef daar extra aandacht aan zodat je er beter in wordt. Net als het egeltje in de hardloopwedstrijd. En misschien kom je later nog meer dingen tegen waar je bepaalde raakvlakken mee hebt. Op die manier kun geleidelijk aan je werkelijke talenten ontwikkelen. Dat levert meer op dan je te richten op een doel dat ver van je af ligt en in feite onbereikbaar is. Dat hebben we gezien bij de eend die de wedstrijd verloor.

Volg ons: