Relevant textual alternative to the image
Effectief leiderschap

Effectief leiderschap: wat is het en waarom moet je het leren?

Leidinggevenden zijn er in alle soorten en maten. En als leidinggevende heb je veel invloed op de gang van zaken binnen een organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verloop van processen, maar ook aan de cultuur van de organisatie en de sfeer binnen het team waaraan je leiding geeft. Wil je het beste uit jezelf en jouw medewerkers halen? Dan is het belangrijk dat je effectief leert leidinggeven. In dit artikel vertellen we je wat effectief leiderschap precies is en hoe je dit kunt leren doen.

Wat is effectief leiderschap en waarom moet je het leren?

Met effectief leiderschap bedoelen we dat je op zo'n manier leiding geeft, dat het de beste resultaten oplevert. Dat betekent dat je jouw leiderschapsstijl telkens laat aansluiten op de situatie waarin de organisatie, het team of de persoon verkeert. De ene situatie vraagt namelijk om een andere aanpak dan de andere. Een goede leidinggevende weet wat hij in bepaalde situaties moet doen om deze zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarnaast is een goede leidinggevende een persoon die in elke situatie het beste uit zichzelf en zijn medewerkers kan halen.

Waarom is effectief leiderschap belangrijk?

Jouw gedrag als leidinggevende heeft een enorme invloed op de mensen waaraan je leidinggeeft, de cultuur binnen de organisatie en de prestaties die het team levert. Het is belangrijk dat je als leidinggevende jouw team op de juiste manier weet te begeleiden en te motiveren om zodoende samen de beste resultaten te boeken. De manier waarop je als leidinggevende communiceert, hoe je je gedraagt en de beslissingen die je maakt hebben hier een grote invloed op. Als je zo effectief mogelijk wilt leidinggeven, is het belangrijk dat je in elke situatie handelt en communiceert wat op dat moment het meest efficiënt is. Dat betekent dat je continue kunt schakelen tussen de verschillende stijlen van het leiderschap.

Wie kan effectief leidinggeven?

Er zijn bepaalde eigenschappen die veel leiders bezitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

-Anderen kunnen motiveren
-Beslissingen durven te maken
-Doortastendheid
-Kunnen luisteren
-Sterk in communiceren
-Snel kunnen schakelen
-En kunnen inspireren

Wanneer je al deze eigenschappen bezit, betekent dat echter niet dat je per definitie een succesvolle leider bent. En als je een aantal van deze eigenschappen (nog) niet beheerst, betekent dat niet dat je geen goede leider zou kunnen zijn. Effectief leiderschap begint namelijk bij jezelf. Je moet weten wie je bent, wat jouw kwaliteiten zijn, maar ook wat je nog kunt verbeteren. Daarnaast moet je ook weten hoe je het beste met iemand kunt communiceren om de doelen te bereiken die jij voor ogen hebt. Dit noemen we ook wel effectief communiceren. In principe kan iedereen leren om effectief leiding te geven.

Hoe ver ben jij met effectief leiderschap?

Ben je benieuwd naar hoe ver jij al bent met effectief leiderschap? Test dit dan! Geef jezelf een cijfer tussen de 1 en 10 op deze vaardigheden:

-Anderen kunnen motiveren
-Beslissingen durven te maken
-Doortastendheid
-Kunnen luisteren
-Sterk in communiceren
-Snel kunnen schakelen
-Kunnen inspireren

Waar zou je nog in kunnen verbeteren? Hieronder lees je waarom het een goed idee is om met jouw verbeterpunten aan de slag te gaan!

Wat kun je bereiken met effectief leiderschap?

Met effectief leiderschap kun je ervoor zorgen dat elk proces binnen jouw bedrijf of organisatie zo soepel mogelijk verloopt. Met effectief leiderschap ben je namelijk in elke situatie de leidinggevende die in dat geval nodig is. Hierdoor weet je elke keer weer jouw medewerkers goed te begeleiden en te motiveren, waardoor jullie samen het uiteindelijke doel kunnen bereiken. Door effectief leiding te geven haal je niet alleen het beste uit jezelf, maar ook uit de mensen waaraan je leiding geeft. Dat zorgt er weer voor dat jullie als (onderdeel van de) organisatie de beste resultaten boeken.

Hoe kun je leren om effectief leiding te geven?

Effectief leidinggeven kun je leren en er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Een goede manier om effectief leiderschap te leren beheersen is door te leren hoe je NLP kunt toepassen. NLP is een methode dat is opgezet vanuit de visie dat we als mensen dezelfde buitenwereld waarnemen, via dezelfde zintuigen, maar daar allemaal op een andere manier op reageren. Door NLP toe te passen, leer je hoe je je kunt gedragen en hoe je kunt communiceren om het beste uit jezelf en anderen te halen. Weet je eenmaal hoe je NLP kunt toepassen? Dan weet je ook hoe je er elke keer weer voor kunt zorgen dat de doelen die jij voor ogen hebt worden bereikt. Door NLP toe te passen, kun je dus erg effectief leidinggeven.

Hoe kun je NLP leren toepassen?

Speciaal voor ondernemers, leidinggevenden en managers bieden wij de Authentiek Leiderschap aan. Dit is een zesdaagse training die op een prachtige locatie in Medemblik wordt gegeven. Tijdens deze training leer je wat NLP is en hoe je het zelf kunt inzetten om een succesvolle leidinggevende te worden. De eerstvolgende editie van de Authentiek Leiderschap start op binnenkort! Wil je graag leren hoe je effectief kunt leidinggeven? Schrijf je dan nu in voor de training!

Volg ons: